09173119959 مشاوره
رایج ترین اصطلاحات در طراحی سایت

تاریخ انتشار : شنبه 26 اردیبهشت 1394

بازدید : 8000

رایج ترین اصطلاحات در طراحی سایت

- Web Page یا صفحه‌ی وِب:

به مجموعه ای از تصاویر و نوشته‌ها که به صورت یک صفحه از طریق اینترنت قابل دسترسی می‌باشند ، صفحه وب می‌گویند .

- Web Site یا وب سایت- سایت:

پایگاهی بر روی فضای مجازی اینترنت ، شامل مجموعه ای از صفحات وب است. که توسط آدرس مخصوصی (Domain) از طریق اینترنت قابل دسترسی می‌باشند. این صفحه‌ها می‌تواند حاوی اخبار، تصاویر ، اطلاعات علمی و تجاری ، تبلیغات و … باشد.

- Domain یا نام دامنه:

نام بین‌المللی مخصوصی که برای هر وب سایت ثبت می‌شود و به عنوان آدرس آن سایت محسوب می‌گردد .

پسوند دامنه: 

یا به اصطلاح انگلیسی آن Domain Extention که در واقع بخش انتهایی آدرس دامنه را شامل می شود. پسوند های دامنه معمولا بیانگر زمینه فعالیت یا محل فعالیت وبسایت هستند. از متداولترین پسوندهای دامنه می توان به .com و .net یا .org اشاره کرد همچنین از پسوندهای دامنه که محل فعالیت را مشخص می سازند می توان پسوند دامنه ایران .ir را مثال زد. پسوند هایی هم که زمینه فعالیت وبسایت را مشخص می کنند مثل .edu یا .gov که به ترتیب بیانگر فعالیت آموزشی و فعالیت دولتی هستند.

زیردامنه (sub domain) یا پسوند دامنه :

در واقع بخش ابتدایی آدرس دامنه هستند. به عنوان مثال www. خود یک زیردامنه محسوب می شود که البته از آنجا که زیردامنه پیش فرض برای دامنه ها در نظر گرفته شده وارد کردن و یا وارد نکردن آن بصورت پیش فرض تفاوتی نخواهد داشت. زیردامنه ها ممکن است خود وبسایت های متفاوتی باشند. مثلا سرویس دهنده های وبلاگ از زیردامنه ها برای ایجاد وبلاگ های شخصی کاربران استفاده می کنند که هر یک با دامنه اصلی متفاوت است. گاه زیردامنه ها به منظورهای مختلف تعیین می شوند مثلا از آنها برای فروم یا میل باکس استفاده می گردد. گاه هم هر زیر دامنه بیانگر یک زبان سایت است.

Web Host میزبان وب:

میزبان وب به کامپیوتری گفته می‌شود که اطلاعات یک یا چند وب سایت بر روی آن قرار می‌گیرد و هنگامی که کاربری در مرورگر وب خود ، آدرس سایت مورد نظر را را وارد می‌کند ، مرورگر کامپیوتر شخصی کاربر از طریق خط تلفن و یا آنتن‌های ماهواره‌ای با وب سرور ( Web Server ) که بر روی آن میزبان نصب شده است ارتباط برقرار نموده و صفحات مورد نظر را به نمایش در می‌آورد .

 Web Server یا وب سرور:

به نرم افزاری گفته می‌شود که بر روی کامپیوتر میزبان نصب شده و صفحات وبِ درخواستی مرورگرهای وب را برای آنها ارسال می‌نماید. البته اغلب از میزبان وب به عنوان وب سرور نام برده می‌شود که این از نظر تکنیکی صحیح نمی‌باشد.

 

Static Page یا صفحه‌ی ثابت:

صفحه‌ی وبی می‌باشد که مطالب داخل آن برای مراجعه کننده ثابت هستند وهمچنین برای تمام کاربران اینترنت به یک صورت نمایش داده می‌شوند .

 Dynamic Page یا صفحه‌ی پویا:

به صفحه‌ی وبی گفته می‌شود که مطالب و محتویات آن متغیر هستند و به درخواست کاربران در آن‌ها اطلاعات متفاوتی نمایش داده شده و نیز امکان وارد کردن اطلاعاتی توسط کاربران اینترنت در آن‌ها میسر می‌باشد . برای تولید این صفحه‌ها نیاز به برنامه نویسی‌های خاصی می‌باشد.

- Home Page یا صفحه اصلی:

صفحه‌ی اصلی و ابتدایی یک وب سایت که بازدید کننده وب سایت آن را در ابتدا مشاهده می‌نماید. این صفحه شامل ، اخبار مهم ، تصاویر اولیه ، پیوندهایی به بخش های مختلف آن سایت و نیز پیوند‌هایی به سایت‌های دیگر و یا تبلیغات دارنده‌ی وِب سایت می‌باشد.

- Intro یا اینترو:

انیمیشنی است که در ابتدای وب سایت جهت جذاب تر شدن ، تاثیر تبلیغاتی بیشتر و خوش آمد گویی به کاربران نمایش داده می‌شود .

- Flash Site یا سایت فلش:

وب سایتی است که به شکل کامل و یا در بعضی از بخش‌ها با استفاده از صدا ، انیمیشن و … توسط نرم‌افزارهای خاصی ساخته می‌شود .

- HTML یا اچ تی ام ال:

HTML در حقیقت زبان اصلی در طراحی وب و پل ارتباطی بین طراح و مرورگر وب است. امروزه از نسخه جدیدتر HTML که XHTML نام دارد استفاده می‌شود. با استفاده از کدنویسی صحیح و استاندارد XHTML، می‌توان اطمینان داشت که وب‌سایت طراحی شده در مرورگرهای مختلف با کمترین مشکلات نمایش داده خواهد شد.

- CSS یا سی اس اس:

CSS ابزاریست جهت قالب‌بندی، رنگ‌بندی و ایجاد جلوه‌های تصویری و گرافیکی در صفحات HTML. استفاده از CSS اعمال تغییرات جدید گرافیکی را برای دارنده وب‌سایت بسیار آسان می‌کند.

 

- ASP ای اس پی:

ASP یک زبان برنامه‌نویسی تحت وب سمت سرور است که توسط شرکت مایکروسافت گسترش یافته است.ورژن جدیدتر ASP، که بسیار پیشرفته‌تر از ورژن قبلی است ASP.NET نام دارد. از زبان‌های برنامه‌نویسی تحت وب برای ایجاد تعامل با کاربر و طراحی صفحات داینامیک استفاده می‌شود

- PHP یا پی اچ پی:

PHP نیز مانند ASP یک زبان برنامه‌نویسی وب سمت سرور است. تفاوت اصلی بین PHP و ASP در “Open Source” یا “کد باز” بودن PHP است. هر یک از این دو زبان قابلیت‌های گوناگونی دارنند که بسته به نیاز مشتری و امکانات سرویس‌دهنده وب قابل استفاده است.

- JS یا جاوا اسکریپت:

JavaScript( جاوا اسکریپت) یک زبان کدنویسی سمت کاربر است. بر خلاف زبان های کدنویسی سمت سرور که توسط سرور اجرا می شوند جاوااسکریپت توسط مرورگر کاربر اجرا می شود.

- AJAX یا آژاکس:

AJAX مجموعه ای از روش ها و تکنولوژی های کدنویسی سمت کاربر است. با استفاده از ایجکس برای بارگذاری اطلاعات بخشی از صفحه وب سایت نیازی به بارگذاری مجدد کل صفحه نیست.

- W3C یا دبلیو تیری سی:

مرجع جهانی تعیین استانداردها و راهبردهای وب W3C نام دارد. W3C از سال ۱۹۹۴ فعالیت خود را آغاز نموده و گسترش قوانین در جهت پیشرفت وب را در دستور کار خود قرار داده است. از اعضای W3C می‌توان مایکروسافت، اپل، سان مایکروسیستمز و آی بی ام را نام برد.

- SEO یا سئو (Search Engine Optimization):

به فرآیند بالا بردن رتبه وب‌سایت ها در موتورهای جستجوی وب تکنیک‌های SEO گفته می‌شود. SEO ارتباط مستقیمی با تکنیک‌های طراحی سایت و کدنویسی صحیح دارد.

- Robot یا ربات:

ربات های خودکار موتور های جستجو که گاهی با نام spider یا crawlers شناخته می شوند در واقع کاوشگران دنیای وب هستند. حتما شما هم تا بدین روز در این اندیشه بوده اید که ربات ها مانند کاوشگران واقعی می توانند از هر مانعی عبور کنند یا بروی هر گذر گاهی پل بزنند اما در واقع این یک طرز فکر اشتباه بوده است ، بر خلاف آنچه تصور می شود آن ها آن قدرت کافی را بای انجام این کار ندارند. آنها در طراحی سایت فرقی میان یک فریم ، یک عکس و یا فلش نمی گذارند ، آن ها نمی توانند مانند انسان برای دسترسی به یک صفحه وب که با کلمه عبور محافظت شده ، کلمه عبور وارد کنند. در واقع ربات ها در معقوله تنها و تنها محتوا و لینک را می شناسند نه چیز دیگر.

نحوه عملکرد ربات ها اکثراً بدین صورت است:

موتوری که صفحات وب را می یابد.

شناسایی صفحات جدید پس از طراحی سایت.

شناسایی صفحه هایی که قبلاً پیدا شده و اکنون تغییر کرده اند.

به دو روش عمقی و عرضی ارزیابی می شوند.

در روش عمقی نه تنها سایت اصلی بلکه صفحات فرعی آن صفحات را نیز می یابد.

در روش عرضی بیشتر سایت های اصلی تر را می یابد

 

مرورگر: 

مرورگر یا browser هر نرم افزاری است که بتواند صفحات وب را باز کند و بنمایش درآورد. از جمله مرورگرهای رایج می توان به اینترنت اکسپلورر، فایرفاکس یا اوپرا اشاره کرد. مرورگرها از نظر تکنیکی در افزایش سرعت بازگشایی صفحات وب با یکدیگر رقابت می کنند و به همین دلیل در برخی موارد در پشتیبانی از قابلیت های وب با یکدیگر متفاوت هستند.

موتورجستجو-جستجوگر گوگل: موتورهای جستجو یا search engine ها :

سایت هایی هستند که امکان جستجو در شبکه اینترنت را برای بازدیدکنندگان فراهم می کنند. گوگل ، یاهو ، اسک و یا ام اس ان از معروفترین موتورهای جستجو کننده در اینترنت هستند. این موتورها با لیست کردن روزانه سایت ها و مطالب جدید امکان جستجو در متون، عکس ها ، ویدیوها و مطالب را در وب سایت ها بر اساس معیارهای خاص هر جستجوگر میسر می سازند. هم اکنون وب سایت گوگل به عنوان محبوب ترین موتور جستجوگر شناخته شده است که توانسته نتایج جستجوی مفیدتری با جستجوکننده نمایش دهد.

لینک (url): 

یکی از رایج ترین و پرکاربردترین اصطلاحات وب ، لینک یا پیوند است. پیوندها در واقع رابط بین وب سایت ها در اینترنت هستند. گرچه ارتباطات درونی سایت هم لینک بشمار می آیند اما اصطلاح لینک دهی معمولا به قراردادن آدرس سایت یا صفحات سایت های دیگر در یک سایت گفته می شود. معمولا در طراحی سایت ها بخشی به عنوان بخش پیوندها در نظر گرفته می شود.

منو(menu) : 

منو در واقع هر قسمتی از سایت است که در برگیرنده لینک های درونی سایت باشد. منوها ممکن است افقی یا عمودی یا بصورت متحرک در سایت طراحی شده باشند. منوی اصلی اغلب در بالای سایت قراردارد و لینک صفحات اصلی را دربر می گیرد.

URL :

به عبارت ساده یو آر ال ها آدرس کامل صفحات هستند. در واقع همان آدرسی که در بخش آدرس مرورگر خود هنگام بازدید از صفحات سایت می بینید. این آدرس ها می توانند به عنوان لینک به صفحه مورد نظر استفاده شوند. بحث url در طراحی صفحات وب بحثی است تخصصی و کاربردهای بسیار زیادی در پویاسازی صفحات وب دارد.

آپلود(upload) :

 آپلود یا بارگزاری ارسال یک یا چند فایل روی شبکه (اینترنت) را آپلود می گویند. آپلود در واقع عکس عمل دانلود است. در دانلود فایل از شبکه دریافت می شود. اما در آپلود فایل به شبکه ارسال می شود.

بروزرسانی(update) : 

بروز رسانی یا آپدیت به ایجاد هر تغییر در صفحات وب گفته می شود. معمولا سایت ها از این واژه زمانی استفاده می کنند که مطلب یا مطالب جدیدی به سایت خود اضافه می کنند و یا اطلاعات خاصی را تغییر می دهند.

آنلاین(online): 

واژه آنلاین یکی از عمومی ترین واژه های وب است که در برخی موارد مفهوم دقیق آن به اشتباه برداشت می شود. آنلاین به فارسی به معنی روی خط است. اشتباه در مفهوم این واژه به اشتباه در کاربرد آن برمی گردد. آنلاین یک واژه نسبی است یعنی وقتی کسی به اینترنت وصل می شود در اینترنت آنلاین است و تا زمانی که به اینترنت وصل است "در اینترنت" آنلاین می ماند. اما همین شخص تازمانی که به عنوان مثال به یاهو مسنجر متصل نشده در یاهو مسنجر آنلاین نیست. بنابراین استفاده از واژه آنلاین نسبی است. ممکن است بازدیدکننده ای در اینترنت آنلاین باشد اما در سایت بخصوص آنلاین نباشد. اصطلاح کاربران آنلاین هم به کاربرانی اطلاق می گردد که در آن لحظه در سایت حضور دارند.

وبلاگ (weblog- blog): 

بلاگ یا وبلاگ یا وب نوشت سایت هایی هستند که به منظور مقاله نویسی ساخته می شوند. مقاله هایی که ممکن است مقاله های شخصی یک نویسنده باشد و یا با هر مضمون دیگر نوشته شود. اغلب بلاگ های اینترنت از طرف یک سایت بلاگ دهی ساخته شده اند. در واقع سایتی در اینترنت به کاربران خود امکان ساخت بلاگ را می دهد. گرچه وبلاگ ها خود می توانند یک سایت مجزا باشند. به طور کلی هر سایتی با قابلیت درج مقالات ، که در آن مقالات بصورت دسته بندی شده و آرشیو در می آیند و همچنین در اغلب موارد امکان ارسال نظر روی هر مطلب برای بازدیدکننده فراهم شده است وبلاگ نام دارد.

فروم : Forum یا تالار گفتمان و یا انجمن های تخصصی :

به سایت هایی گفته می شوند که با هدف تبادل نظر و شرکت در بحث ها ساخته شده اند. فروم ها معمولا از فرمت مشخصی استفاده می کنند. به عنوان مثال هر فروم ها بخش بندی می شوند و در هر بخش قوانینی برای شرکت در بحث ها تعیین می فروم ها و تالارهای گفتمانشوند. هر فروم قوانین خاص خود را تعیین می کند.یکی از عمده ترین این قوانین ارسال مطالب در بخش های مرتبط با آن مطلب است و هرکس که این قانون را رعایت نکند مطلبش حذف شده و ممکن است از تالار گفتمان اخراج شود. همچنین دسترسی به بخش های مختلف فروم ها توسط مدیریت فروم تعیین شده است. برخی تالارهای گفتمان دسترسی به بخش ها را فقط برای اعضا امکان پذیر می سازند. همچنین برخی فروم ها از کاربران خود حق اشتراک می گیرند. البته عضویت در اغلب فروم های اینترنتی رایگان است و بصورت پیش فرض قابلیت مشاهده بخش های سایت برای بازدیدکنندگان مهمان آزاد گذاشته می شود

پرتال :

پرتال ها یا سامانه ها وب سایت هایی هستند که به منظور اموری سازمانی راه اندازی می شوند. پرتال ها گاه درون شبکه های محلی راه اندازی می شوند و گاه روی شبکه اینترنت برای بازدیدکنندگان امکاناتی را فراهم می کنند. معمولا واژه پرتال سایت هایی را در برمی گیرد که متعلق به سازمان ها یا موسسات دولتی یا آموزشی و یا خبری است. پرتال ها می توانند توسط کارمندان با سطح دسترسی های متفاوت اداره شوند. به عنوان مثال می توان به پرتال های سازمانی که اطلاعات و اسناد را طبقه بندی می کنند اشاره کرد. و یا پرتال های موسسات آموزشی که نمرات را به اعلام می کنند و یا پرتال های خبری که توسط کارمندان خبرگذاری در بخش های مختلف بروزرسانی می شود.

نمونه طراحی وب سایت پرتفولیولیو: Portfolio 

سایت هایی هستند که به منظور نمایش تصاویر و نمونه کارهای عکاس یا طراح مورد استفاده قرار می گیرند. پرتفلیو ها اغلب بصورت گالری تصاویر و با ذکر توضیحات مختصر درباره هر اثر راه اندازی می شوند. معمولا این وب سایت ها دارای بخش های زیادی نیستند و صرفا یک سایت نمایشی با طراحی زیبا می باشند که هدف اصلی آنها جلب توجهات بازدیدکننده به زیبایی عکس ها و تصاویر است.

 

اسکریپت  script: اسکریپت ها برنامه هایی هستند که با زبان های خاصی در وب نوشته می شوند. هر اسکریپت با هدفی برنامه نویسی شده است و ممکن است یک یا چند قابلیت را به سایتی بیافزاید. به عنوان مثال اسکریپت جوملا یک اسکریپت بزرگ با قابلیت ساخت وبسایت است و اسکریپت پرداخت آنلاین بانک پارسیان را یک برنامه نویس با هدف اضافه کردن قابلیت پرداخت اینترنتی به سایت برنامه نویسی کرده است. در بیشتر موارد اسکریپت ها مجموعه ای از فایل ها را در زبان های متفاوت برنامه نویسی که به یکدیگر مرتبط شده اند شامل می شود. اسکریپت ها ممکن است رایگان و یا در قبال هزینه در اختیار استفاده کنندگان قرار گیرد.

ماژول : ماژول یا module ها اسکریپت هایی هستند که جهت اتصال به یک نرم افزار و یا اسکریپت های بزرگتر برنامه نویسی می شوند. ماژول ها خود مختص یک اسکریپت خاص هستند به عنوان مثال ماژول های اسکریپت جوملا فقط به جوملا متصل می شوند.

 

 

برچسب ها :


آخرین مطالب وبلاگ سیرن

خدمات طراحی سایت سیرن